Kristien De Proost - copyright Myriam Devriendt

copyright Myriam Devriendt

Kristien De Proost is een Belgische actrice en theatermaker. Ze studeert Nederlands en Engels aan de Universiteit van Leuven en behaalt een Master Toneel aan de Studio Herman Teirlinck in Antwerpen in 2000. Vanaf dan werkt ze freelance bij o.a. Het Toneelhuis, Victoria en Bronks en met regisseurs als Luk Perceval, Johan Dehollander, Jasper Brandis Christoph Frick en Josse De Pauw.

Van 2004 tot 2017 maakt ze deel uit van de artistieke kern van het Brusselse theatercollectief Tristero. Ze maakt en speelt er repertoirevoorstellingen en creaties. Binnen Tristero creƫert ze in 2013 haar eerste solovoorstelling: Toestand, een theatraal zelfportret op de loopband. De voorstelling tourt uitgebreid in binnen- en buitenland.

In 2017 verlaat Kristien De Proost Tristero om zich te concentreren op schrijven, meer solo-werk en ontmoetingen met nieuwe kunstenaars. Ze werkt oa als performer mee aan All Inclusive van Julian Hetzel en tourt met La Reprise van Milo Rau.

Op dit moment maakt ze samen met Bwanga Pilipili de nieuwe voorstelling Simon, Garfunkel, My Sister and Me en werkt ze mee aan Mount Average, de nieuwe voorstelling van Julian Hetzel.

Kristien De Proost speelt ook in films, o.a. Problemski Hotel (2015) en The Best of Dorien B (2019), en tv-series, o.a. De Twaalf (2019).